Τι είναι οι ιστορικοί χοροί;
0 70

Τι ήταν οι χοροί την εποχή των βασιλιάδων;

Από 5-6 ετών, τα παιδιά διδάσκονταν την τέχνη του χορού, με αποτέλεσμα το σώμα να γνωρίζει τις κινήσεις αυτόματα. Με μεγάλη σοβαρότητα επέλεγαν υφάσματα για φορέματα, μελέτούσαν μουσική, τραγούδι, μουσικά όργανα. Η αίσθηση του ρυθμού ήταν μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες εκείνη την εποχή. Ένα λάθος, μια απροσεξία στο χορό μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη κοσμική φήμη ή και στη σταδιοδρομία.

 

Η τότε κοινωνία γνώριζε πολύ καλά όλους τους κανόνες της διοργάνωσης και της ροής ενός χορού. Οι προσκλήσεις ερχόντουσαν συνήθως δύο-τρεις εβδομάδες πριν. Οι χοροί γινόντουσαν σε υπέροχες τεράστιες αίθουσες, με κρυστάλλινους πολυελαίους με εκατοντάδες κεριά...

Στη μέση της αίθουσας χόρευαν συνεχώς, ενώ στις δύο πλευρές, σε ύψωμα, υπήρχαν τραπέζια για παιχνίδια στα χαρτιά. Συνήθως, οι νέοι χόρευαν και φλέρταραν, ενώ οι κύριοι και κυρίες μεγαλύτερων ηλικών χόρευαν από 2-3 χορούς στην αρχή και ύστερα έπιαναν χαρτιά και κουβέντες...

 

Το πρόγραμμα ήταν γνωστό στον καθένα και ήταν χτισμένο πάνω στη σειρά την οποιά ακολουθούσαν οι χοροί.

Τον 18ο αιώνα, ήταν συνηθισμένο ο χορός να ανοίγει με polonaise και να συνεχίζει με ένα minuet. Ακολουθούσε το ρομαντικό βαλς.

χοροι την εποχη των βασιλιάδων

Η κορύφωση της βραδιάς ήταν η mazurka, ενώ τελείωνε με το cotillion. Ακόμη και τα θέματα των συζητήσεων που αντάλλασαν οι ντάμες με τους καβαλιέρους, κατά τη διάρκεια ενός χορού, ήταν γνωστά από πριν. Ο χορός συνοδευόταν από ένα πολυτελές δείπνο που έλαβε χώρα στα διπλανά σαλόνια.

Η Pointe.gr διοργάνωσε ένα σεμινάριο ιστορικών χορών με την φανταστική ballet master της ΕΛΣ κυρία Ιρίνα Κολιουμπάκινα-Ακριώτη.

σεμινάριο ιστορικών χορών με την ballet master της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Περισσότερα άρθρα...

No related posts found.

Comments ()

Αφήστε ένα σχόλιο

Η Σελίδα μας στο Facebook

SHOW ALL NEWS