Δωρεάν Μεταφορικά άνω των 90 EUR Λεπτομέρειες Επικοινωνήστε μαζί μας δωρεάν
Marie Taglioni – η πρώτη μπαλαρίνα σε πουέντ!

Marie Taglioni – η πρώτη “Συλφίδα” σε πουέντ!

508
Στις 23 Απριλίου 1804 γεννήθηκε, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, η Marie Taglioni, μπαλαρίνα της ρομαντικής εποχής του μπαλέτου και σημαντική φιγούρα της ιστορίας του Ευρωπαϊκού χορού. Πατέρας της ήταν ο Ιταλός χορογράφος Filippo Taglioni και μητέρα της, η Σουηδέζα μπαλαρίνα Sophie Karsten. Εκείνη την εποχή, άνδρες και γυναίκες, είχαν αρχίσει να χορεύουν όλο και περισσότερο στις μύτες των ποδιών τους και στις άκρες των δαχτύλων τους, εκπαιδευόμενοι σε νέες χορευτικές ασκήσεις και τεχνικές προερχόμενες από την Ιταλία. Αυτή η νέα τάση προκαλούσε δυσκολίες στους χορευτές, μιας και δεν υπήρχαν οι πουέντ (pointe shoes) όπως τις ξέρουμε σήμερα, αλλά μαλακά σατέν «γοβάκια» με επιπλέον ύφασμα στις μύτες των ποδιών.

Τα πάντα για το μπαλέτο

Είδη χορού για μικρές και μεγάλες μπαλαρίνες - από κοκαλάκι μέχρι πουέντ, από κορμάκι χορού μέχρι μπάρα μπαλέτου...

Αγορα Τωρα

 

πως ήταν οι πρωτες πουεντ

Η Marie δεν ήταν «γεννημένη» μπαλαρίνα… Είχε όμως πείσμα, επιμονή και δούλεψε σκληρά. Με τη στήριξη και καθοδήγηση του πατέρα της, κατάφερε να περιορίσει τους φυσικούς περιορισμούς που επέβαλε ο σωματότυπός της, να αυξήσει το εύρος κίνησής της και να δυναμώσει τα πόδια και τον κορμό της. Άρχισε να στέκεται στις μύτες και να χορεύει αέρινα και με αυτοπεποίθηση. Η κίνησή της φαινόταν «αβίαστη» και διατηρούσε μια διακριτική θηλυκότητα, χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει και να φέρει επανάσταση στο Μπαλέτο!

Το 1832, ο πατέρας της δημιούργησε γι' αυτήν το μπαλέτο «Συλφίδα» (La Sylphide). Η αυθεντική χορογραφία του εντυπωσίασε και μετέτρεψε την κόρη του σε κινητή ενσάρκωση του ρομαντισμού. Λέγεται ότι, η Marie φόρεσε τότε για πρώτη φορά παπούτσια μπαλέτου, λίγο τροποποιημένα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω, με δερμάτινες σόλες και ενισχυμένο σατέν. Μετά την Taglioni, οι γυναίκες «έκλεψαν» το μπαλέτο από τους άνδρες χορευτές, οι οποίοι κυριαρχούσαν μέχρι τότε στις βασιλικές αυλές από τον 16ο αιώνα.

Η ίδια χορογράφησε ένα έργο, το “Le papillon (1860)” για τη μαθήτριά της, Emma Livry, που είναι γνωστή για τον τραγικό της θάνατο το 1863, όταν το κοστούμι της πήρε φωτιά από μία λάμπα αερίου που χρησίμευε για φωτισμό της σκηνής.

Η Marie Taglioni πέθανε το 1884, ακριβώς μία μέρα πριν κλείσει τα 80 της χρόνια. Πολλές μπαλαρίνες αφήνουν τις φορεμένες πουέντ τους στον τάφο της στη Μονμάρτη αποδίδοντας φόρο τιμής στην πρώτη en pointe μπαλαρίνα.

Εύα Καλαβρή,

Καθηγήτρια Χορού I.S.T.D

Πηγές:

Wikipedia,

Αρχείο Πολιτισμού εφημερίδας «Καθημερινή»

508

Περισσότερα άρθρα...

No related posts found.
Comments ()

Αφήστε ένα σχόλιο

Array

Σχετικά Προϊόντα

GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD
ΠΟΥΕΝΤ VICTORY ΤΗΣ GRISHKO

ΠΟΥΕΝΤ VICTORY ΤΗΣ GRISHKO

Pointe shoes

86 USD
GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD
GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD