Δωρεάν Μεταφορικά άνω των 90 EUR Λεπτομέρειες Επικοινωνήστε μαζί μας δωρεάν
Πιθανοί τραυματισμοί από τις πουεντ, πρόληψη, αντιμετώπιση και φροντίδα

Πιθανοί τραυματισμοί από τη δουλειά en pointe, πρόληψη & αντιμετώπιση

4748
Η προπόνηση με πουέντ είναι συχνά απαιτητική και μπορεί να προκαλέσει πόνο και τραυματισμούς. Πριν αναφέρουμε τραυματισμούς ενδεικτικά θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμη μία φορά τη σημασία του καθηγητή χορού που σας έχει αναλάβει. Μόνον ο άρτια καταρτισμένος, εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος καθηγητής κλασικού μπαλέτου μπορεί να σας προπονήσει σωστά, να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη τεχνικής και στάσης σώματος και έτσι να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Τα πάντα για το μπαλέτο

Είδη χορού για μικρές και μεγάλες μπαλαρίνες - από κοκαλάκι μέχρι πουέντ, από κορμάκι χορού μέχρι μπάρα μπαλέτου...

Αγορα Τωρα

Είδη τραυματισμών

Οι τραυματισμοί που μπορεί να πάθει μια μπαλαρίνα που χορεύει στις πουεντ είναι διαφόρων ειδών. Άλλοι είναι πιο σοβαροί ή χρόνιοι και χρειάζονται θεραπεία με την υπόδειξη ειδικού ιατρού, και άλλοι είναι κοινοί μικρο-τραυματισμοί που αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν εμπνέουν λόγο ανησυχίας.


Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί, για παράδειγμα, θλάσεις, κατάγματα, κακώσεις συνδέσμων, ρήξεις τενόντων ή συνδέσμων, χρόνιες τενοντίτιδες κ.α. συμβαίνουν για διάφορους λόγους, από κακή τεχνική ή συνεχή λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων, υπερβολική κόπωση, ατυχήματα κλπ. Σε περίπτωση τέτοιου τραυματισμού θα χρειαστείτε διάγνωση και θεραπεία από ειδικό ιατρό, ποδίατρο-ποδολόγο ή αθλίατρο. Αν ακολουθείτε βασικούς κανόνες και πάνω απ’ όλα τις υποδείξεις του δασκάλου σας δεν είναι πιθανό να πάθετε κάτι από τα παραπάνω.


Στα πρώτα σας μαθήματα με πουέντ και μέχρι να συνηθίσουν τα πόδια σας και να βρείτε τα αξεσουάρ που σας ταιριάζουν και προστατεύουν τα δάχτυλα, τα νύχια και το δέρμα σας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιους μικρο-τραυματισμούς, όπως πληγές στο πάνω μέρος των δαχτύλων σας, φουσκάλες και πιο σπάνια υπονύχιο αιμάτωμα (νύχι που μαυρίζει όταν το χτυπήσουμε).


Αντιμετώπιση

Ξεκουράστε τα πόδια σας με χλιαρό ποδόλουτρο μετά το μάθημα μπαλέτου. Αν κάνατε πληγές και φουσκάλες στα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να καθαρίζετε τακτικά και σχολαστικά τις πληγές. Για την ταχύτερη επούλωση των πληγών χρησιμοποιήστε παπούτσια ανοιχτά αν είναι δυνατόν (χωρίς κάλτσες για να αερίζονται τα πόδια) ή αφήστε γυμνά τα πόδια σας όσο βρίσκεστε στο σπίτι. Μπορείτε ακόμη να βάλετε ειδικά φαρμακευτικά επιθέματα για να αποφύγετε μολύνσεις. Αν τραυματίσετε κάποιο από τα νύχια του ποδιού σας ενημερώστε οπωσδήποτε το δάσκαλό σας. Ένα υπονύχιο αιμάτωμα χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα για να επουλωθεί και το καινούριο νύχι στην αρχή θα είναι μαλακό (1-2 μήνες περίπου χρειάζονται για να αλλάξετε νύχι).

Βασικές αρχές για την πρόληψη τραυματισμών

Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις υποστήριζε ο Ιπποκράτης στην αρχαιότητα («Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»). Ακολουθήστε τους παρακάτω βασικούς κανόνες και προλάβετε τους τραυματισμούς.


• Διδασκαλία και επίβλεψη από καθηγητή κλασικού μπαλέτου. Γιατί; Διότι ο δάσκαλός σου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να διδαχθείς σωστά και με ασφάλεια.

• Παπούτσια μπαλέτου (πουεντ) κατάλληλα για τα πόδια σου, με ορθά ραμμένες και δεμένες κορδέλες και λάστιχα. Γιατί; Το ορθό fitting θα μειώσει ή και θα εξαλείψει τον πόνο, οι κορδέλες και τα λάστιχα θα παρέχουν υποστήριξη στο πέλμα σου.

• Βοηθητικά αξεσουάρ που μειώνουν τον πόνο και προλαμβάνουν πληγές και φουσκάλες (π.χ. μαξιλαράκια). Γιατί; Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και κάποια αξεσουάρ μπορούν να σε βοηθήσουν είτε να πονάς λιγότερο είτε να προλαμβάνεις καθημερινούς τραυματισμούς όπως πληγές από την τριβή του δέρματος των δαχτύλων σου με την πουέντ.

• Να φροντίσεις να προπονείσαι σε αίθουσα χορού με ειδικό πάτωμα. Γιατί; Το ειδικό δάπεδο (αντικραδασμικό παρκέ) απορροφά τους κραδασμούς και είναι ασφαλέστερο για το χορευτή π.χ. σε περίπτωση πτώσης.

• Χρησιμοποίησε κολοφώνιο* στις πουέντ όταν δουλεύεις σε πάτωμα που γλιστράει (π.χ. λόγω υγρασίας) πάντα μετά από υπόδειξη του δασκάλου σου. Γιατί; Το τριμμένο κολοφώνιο στις πουέντ σου θα περιορίσει την ολισθηρότητα.

• Να τηρείς τους ενδυματολογικούς κανόνες για το κλασικό μπαλέτο και να έχεις τα μαλλιά σου μαζεμένα σε κότσο. Γιατί; Η ενδυμασία για το κλασικό μπαλέτο δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Το καλσόν και το κορμάκι είναι άνετα και εξυπηρετούν στο να βλέπει ο καθηγητής πως δουλεύει το σώμα σου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ενώ ο κότσος έχει πρακτική σημασία καθώς δεν εμποδίζει όταν χορεύεις και δεν καλύπτει τις κινήσεις και τις «γραμμές» του λαιμού σου.

Ακόμη:

• Επιμελήσου τα πόδια σου και ειδικά τα πέλματά σου, διατηρώντας τα καθαρά, με σωστά κομμένα νύχια σε ευθεία γραμμή και όχι βαθειά

• Μην παραλείπεις ποτέ βασικά μέρη του μαθήματος που είναι η προθέρμανση και οι διατάσεις – αποθεραπεία

• Μην δοκιμάζεις στο σπίτι βήματα που δεν γνωρίζεις ή δεν κατέχεις καλά χωρίς την επίβλεψη του δασκάλου σου

• Να είσαι συγκεντρωμένη στο μάθημα και τις υποδείξεις του δασκάλου σου

• Μην το παρακάνεις! Η καθημερινή προπόνηση δεν ωφελεί και δεν θα σε κάνει επαγγελματία νωρίτερα! Ο οργανισμός σου και το μυοσκελετικό σου σύστημα χρειάζονται ξεκούραση και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η πολύτιμη ξεκούραση θα βελτιώσει την απόδοσή σου.

• Να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνεις τρόφιμα που κάνουν καλό σε οστά, αρθρώσεις και μύες

 

Εύα Καλαβρή,

Καθηγήτρια Χορού I.S.T.D

 

 

Το κολοφώνιο είναι ένα παράγωγο ρητίνης που χρησιμοποιούν οι μπαλαρίνες στις πουεντ τους για καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρό δάπεδο.

4748

Περισσότερα άρθρα...

No related posts found.
Comments ()

Αφήστε ένα σχόλιο

Array

Σχετικά Προϊόντα

ΛΕΠΤΆ ΜΑΞΙΛΑΡΆΚΙΑ ΣΙΛΙΚΌΝΗΣ ΤΗΣ GRISHKO

ΛΕΠΤΆ ΜΑΞΙΛΑΡΆΚΙΑ ΣΙΛΙΚΌΝΗΣ ΤΗΣ GRISHKO

Dance shoes accessories

26 USD
GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD
GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD
GREEK LEATHER SANDALS

GREEK LEATHER SANDALS

Casual

32 USD