#BalletIsForEveryone και στην Θεσσαλονίκη!
0 696 Νέα Εμπειρίες

Ένα 'μαθημα μπαλετου" στις κυλιόμενες σκάλες! (Φώτο)

Οι χορευτές της Θεσσαλονίκης έκαναν «μάθημα μπαλέτου» στις κυλιόμενες σκάλες και στους διαδρόμους του Mediterranean Cosmos, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του παγκόσμιου κινήματος #BalletIsForEveryone. 

Η ιδέα της εκδήλωσης ήταν να δείξουμε πως το μπαλέτο είναι μια όμορφη και ωφέλιμη δραστηριότητα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

 

Το Flashmob

 

Οι χορευτές μπαλέτου, όλων των ηλικιών και επιπέδου, χόρεψαν μπαλέτο ανάμεσα στον κόσμο, φορώντας πουέντ, στολές μπαλέτου, ρούχα προπόνησης αλλά και πιο casual ρούχα.  

Χρησιμοποίησαν τις κυλιόμενες σκάλες του εμπορικού κέντρου αντί για μια ατελείωτη μπάρα και έκαναν «μάθημα μπαλέτου» ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες.

Τέλος, παιδιά από 6 χρονών, επαγγελματίες χορεύτριες αλλά και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών, έλαβαν μέρος σε μια μικρή παράσταση μπαλέτου.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου διεξάγεται κάθε Οκτώβριο, από το 2014: τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο - The Australian Ballet, Bolshoi Ballet, The Royal Ballet κ.α., προβάλλουν ζωντανά 24-ωρα βίντεο από την καθημερινότητά τους.

 

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το μπαλέτο έντονα μπαίνει ξανά στη μόδα ως ερασιτεχνική ενασχόληση.

Το παγκόσμιο κίνημα #BalletIsForEveryone δηλώνει, με παρόμοιες μαζικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις του κόσμου, ότι το μπαλέτο είναι και για μία γυναίκα που πραγματοποιεί το όνειρό της, να ανέβει στις πουέντ στα 50 της χρόνια και για ένα αγόρι που ζητάει από το μπαμπά του να τον γράψει σε σχολή χορού (πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην Ελλάδα).

 

Το μπαλέτο στην Θεσσαλονίκη


Σε μια σχετικά μικρή πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημέρα τους σε μια αίθουσα μπαλέτου. Λειτουργούν εκατοντάδες σχολές μπαλέτου και ακόμη πιο πολλά μικρότερα studio.

 

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μπαλέτου , μέσα απο την διοργάνωση του flashmob, είναι η αφορμή για να προβληθεί στο ευρύ κοινό το πλήθος των ατόμων  που ασχολούνται με την τέχνη του κλασικού χορού,  η οποία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Είμαστε περήφανοι που στην χώρα μας και στην πόλη  της Θεσσαλονίκης  έχουμε  τόσες  πολλές σχολές χορού  και  αξιόλογους χορευτές », - δηλώνει η  Μαρία Αθανασιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Χορου Βορείου Ελλάδος.

 

«Σε σύγκριση με την «γενέτειρα του μπαλέτου», τη Ρωσία, το μπαλέτο στην Ελλάδα έχει, ίσως, και περισσότερη εμβέλεια. Αυτό γίνεται επειδή στη Ρωσία παραμένει «ειδική τέχνη για εκλεκτούς και ικανούς», ενώ εδώ το 90% των κοριτσιών θα έχουν ασχοληθεί με το μπαλέτο, έστω και για λίγο! Επίσης, σχεδόν σε κάθε σχολή χορού υπάρχει και τμήμα ενηλικων αρχαρίων μπαλέτου», - δηλώνει ηΤατιάνα Γκορόντνιαγια, διαχειρίστρια της εταιρίας C-D-P Group (Pointe.gr).

 

Διοργάνωση

Η εκδήλωση φέρει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την εταιρία CDP Group (Pointe.gr) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χορού Β. Ελλάδος.

 

Η εταιρία CDP GROUP (Pointe.gr) εδω και 9 χρόνια ασχολείται με την προώθηση του μπαλέτου στην Ελλάδα. Το όραμα της εταιρίας είναι να κάνει την Θεσσαλονίκη έναν από τους σημαντικούς προορισμούς για τους λάτρεις του μπαλέτου από όλο τον κόσμο.

Ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος , η προαγωγή της τέχνης του χορού και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για το χορό, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών, η προβολή του χορού στο κοινό.  Με συνεχείς δράσεις ανά έτος , ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει  παραστάσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού σε πολλά θέατρα της πόλης,  παραστάσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για διάφορα ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.  

 

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS