Αντόλφ Αντάμ
0 677 Ιστορία του μπαλέτου Ημερολόγιο της μπαλαρίνας

Αντόλφ Αντάμ (Adolphe Charles Adam)

Ο Αντόλφ Αντάμ, (Adolphe Charles Adam), μουσικοσυνθέτης με έμφυτο ταλέντο και πάθος για το θέατρο, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Ιουλίου του 1803. Η μεγάλη αναγνωρισιμότητά του στο χώρο του κλασικού μπαλέτου, οφείλεται κυρίως στη μουσική που έγραψε για το μπαλέτο Ζιζέλ, η οποία αναδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο τις δραματικές καταστάσεις του έργου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε 39 όπερες και 14 μπαλέτα.

Η αντίσταση του πατέρα του στα όνειρα του Αντόλφ Αντάμ

Ο πατέρας του, Jean-Louis Adam, υπήρξε διακεκριμένος συνθέτης και καθηγητής στο Ωδείο του Παρισιού και για πολλά χρόνια ήταν σθεναρά αντίθετος με την ιδέα του γιου του να ακολουθήσει στα βήματά του. Ωστόσο, ο μικρός Adam αποφασισμένος, μελετούσε και συνέθετε μουσική κρυφά, υπό την καθοδήγηση του μεγαλύτερου φίλου του Ferdinand Hérold, ενός διάσημου συνθέτη της εποχής εκείνης. Όταν ο Adam έγινε 17 ετών, ο πατέρας του υποχώρησε και του επέτρεψε να σπουδάσει στο Ωδείο του Παρισιού, αφού πρώτα τον υποχρέωσε να του υποσχεθεί ότι θα εξασκεί τη μουσική μόνο ως ψυχαγωγία και όχι ως καριέρα. Έτσι, ο Adolf Adam σπούδασε από το 1821, υπό την καθοδήγηση του διάσημου συνθέτη όπερας Μπουαλντιέ (Boieldieu). Έβγαζε χρήματα παίζοντας και συνθέτοντας μουσική και ταξίδεψε στην Ευρώπη όπου γνώρισε το δημοφιλή θεατρικό συγγραφέα Eugène Scribe, με τον οποίο συνεργάστηκε στη Γενεύη.

Η χρεωκοπία...

Το 1847, δανείστηκε μεγάλα κεφάλαια και επένδυσε όλα τα χρήματά του στην ίδρυση μίας νέας Όπερας στο Παρίσι. Δυστυχώς, ένα χρόνο αργότερα λόγω της επανάστασης, η Όπερά του έκλεισε αφήνοντας στον Adam τεράστια χρέη. Οι προσπάθειές του να απαλλαχθεί από τα χρέη αυτά τον έστρεψαν για μία περίοδο προς τη δημοσιογραφία. Από το 1849 μέχρι το θάνατό του το 1861, δίδαξε μουσική σύνθεση στο Ωδείο του Παρισιού.

Ο Adam έχει ταφεί στο κοιμητήριο της Μονμάρτης στο Παρίσι.

Πηγή κειμένου, λίστα με τα έργα του και περισσότερες πληροφορίες: Wikipedia

Ελεύθερη μετάφραση / σύνθεση κειμένου: Εύα Καλαβρή

Απολαύστε την υπέροχη μουσική του αριστουργηματικού μπαλέτου "Giselle" από την Royal Opera House Orchestra   

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS