Μάρθα Γκράχαμ
0 1529 Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Ιστορία του μπαλέτου

Μάρθα Γκράχαμ

Η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 11 Μαΐου 1894. Θεωρείται μία από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού και από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Μερικά από τα πιο γνωστά αποφθέγματα, σχετικά με τον χορό, το σώμα και την κίνηση, που αποδίδονται στη Γκράχαμ είναι: 

  • Για μένα, η μόνη αμαρτία είναι η μετριότητα.
  • Για μένα, το σώμα λέει ό, τι οι λέξεις δεν μπορούν. [...] Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής, του σώματος. Και είναι εν μέρει η γλώσσα που δεν θέλουμε να δείξουμε.
  • Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους. Είναι μεγάλοι εξαιτίας του πάθους τους.

Η Μάρθα Γκράχαμ διαμόρφωσε ένα νέο σύστημα κίνησης, δίνοντας έμφαση στην  ανθρώπινη ψυχή. Την ενδιέφερε να φωτίσει τα σκοτεινά κίνητρα και τις συγκρούσεις που καθορίζουν τις πράξεις των ανθρώπων. Με τα «Πρωτόγονα Μυστήρια» (1931) ­ το πρώτο της αριστούργημα ­ εστίασε στην ψυχολογική αξία των αρχέγονων ιεροτελεστιών, θέμα που την απασχόλησε και στο «Σκοτεινό Λιβάδι» (1946). Έχοντας υπογράψει έργα με ηρωίδες τη Μήδεια, την Ιοκάστη, την Άλκηστη, τη Φαίδρα και την Αριάδνη, η Γκράχαμ επέστρεψε στη μυθολογία με την «Κλυταιμνήστρα» (1958). Επρόκειτο για το πρώτο χορόδραμα σύγχρονης κινησιολογίας σε δύο πράξεις με πρόλογο και επίλογο.

Οι κινήσεις που εισήγαγε, ήταν καινούργιες, πρωτότυπες και διαφορετικές από ό,τι είχε ως τότε προηγηθεί. Σε αντίθεση με τις λυρικές κινήσεις της Ντάνκαν και της Ρουθ Σεντ Ντένις, οι δικές της στην αρχή ήταν αποκλειστικά δυνατές, κοφτές και βίαιες και μόνο αργότερα αποκτούσαν κάποια τρυφερότητα. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τις οποίες η Γκράχαμ κατηγορήθηκε για τον «άσχημο» χορό της. Γρήγορα ωστόσο κέρδισε κοινό και κριτικούς με το νεωτερικό ύφος της. Για την Γκράχαμ η συγκίνηση δεν έπρεπε ποτέ να εξαφανίζει την τεχνική.

Γνωστή για την αδάμαστη θέληση και την ανεξάντλητη αντοχή της, η Μάρθα Γκράχαμ εγκατέλειψε τη σκηνή το 1970 σε ηλικία 74 ετών. Συνέχισε ωστόσο να διδάσκει και να χορογραφεί. Πέθανε το 1991 αφήνοντας πίσω της μια 75χρονη καριέρα. «Πώς θέλετε να σας θυμούνται, ως χορεύτρια ή ως χορογράφο;» τη ρώτησαν κάποτε. «Ως χορεύτρια» απάντησε εκείνη. Τα κατάφερε; Μάλλον όχι. Παραμένει ωστόσο ο αέρας που αναπνέει κάθε σύγχρονος χορευτής...

Πηγές

Αναδημοσίευση μέρους κειμένου:
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=142080

Official website “Martha Graham Dance Company”:
http://www.marthagraham.org/

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ίδια:
https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/library/arts/033185graham.html

Σχετικό άρθρο με οπτικο-ακουστικό υλικό:
http://www.lifo.gr/articles/theater_articles/91367

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS