Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι
0 256 Ιστορία του μπαλέτου

Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι

Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ο αγαπημένος συνθέτης κάθε μπαλαρίνας, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Μαΐου του 1840.

Ο Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής, έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή μουσικά έργα στο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα: Η λίμνη των κύκνων, Ωραία Κοιμωμένη και Καρυοθραύστης.

Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια και η εκπαίδευση που έλαβε τον προετοίμασε για δημόσιο υπάλληλο, παρά την πρώιμη μουσική κλίση που είχε επιδείξει. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς του αποφάσισε να ακολουθήσει σταδιοδρομία στη μουσική φοιτώντας στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.

Όντας εξαιρετικά ταλαντούχος, απόλαυσε πολλές επιτυχίες στην καριέρα του. Στην προσωπική του ζωή όμως, δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά ασφαλής και περνούσε κρίσεις και περιόδους κατάθλιψης. Παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό ήταν η καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και ο φόβος της διαπόμπευσης, ο καταστροφικός του γάμος και η ξαφνική κατάρρευση της μοναδικής, μεγάλης διάρκειας σχέσης, στην ενήλικη ζωή του, με την πλούσια χήρα Ναντέζντα φον Μεκ (μία σχέση πολύ περίεργη για την οποία έχει γραφτεί και αρκετό «παρασκήνιο»). Ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 53 ετών αποδίδεται γενικά σε χολέρα αλλά κάποιοι τον αποδίδουν σε αυτοκτονία.

Η φήμη του ως σημαντικού και αξιόλογου συνθέτη θεωρείται πλέον γενικά απρόσβλητη. Είναι διαχρονικά δημοφιλής στο φιλόμουσο κοινό όλου του κόσμου και ας έχει κατά καιρούς επικριθεί σκληρά από κριτικούς, μουσικούς και συνθέτες.

Πηγή: Wikipedia

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS