Παγκόσμια Ημέρα Χορού - International Dance Day
0 456 Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Ιστορία του μπαλέτου

Παγκόσμια Ημέρα Χορού - International Dance Day

Το 1982, η Επιτροπή Χορού του ITI, (International Theatre Institute, κύριος συνεργάτης της UNESCO για τις παραστατικές τέχνες), θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (international Dance Day). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη γέννηση του Jean-Georges Noverre (1727-1810), σπουδαίου θεωρητικού, με σημαντική επιρροή στο Μπαλέτο. 

Η ΗΜΕΡΑ αυτή φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσω αυτής της κοινής γλώσσας – χορού.  Πρόθεση και επιθυμία της Επιτροπής Χορού είναι ο εορτασμός του χορού και η απόλαυση της καθολικότητας αυτής της Τέχνης, χωρίς πολιτικούς, πολιτιστικούς και εθνικούς φραγμούς. Χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ενθαρρύνονται κάθε χρόνο να μοιραστούν το πάθος και τη δημιουργικότητά τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή επιλέγει και μια εξέχουσα προσωπικότητα της Τέχνης του χορού, από κάθε Ήπειρο της Γης, να συντάξει ένα μήνυμα για την Ημέρα. Τα μηνύματα μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και διαδίδονται παγκοσμίως!

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΧΟΡΟΥ:

Η προώθηση όλων των μορφών της Τέχνης του χορού σε όλο τον κόσμο. 

Να δείξει στους ανθρώπους την αξία του χορού σε όλες τις μορφές του.

Να βοηθήσει τη χορευτική κοινότητα να προωθήσει το έργο της σε ευρεία κλίμακα, έτσι ώστε, κυβερνήσεις και ηγέτες των εθνών να γνωρίσουν την αξία και τη σημασία της Τέχνης του χορού σε όλες του τις μορφές και να την υποστηρίξουν.

Να απολαύσουμε το χορό σε όλες τις μορφές του. Να μοιραστούμε τη χαρά που προσφέρει η Τέχνη αυτή με άλλους ανθρώπους.

Η επιλογή της ημερομηνίας γέννησης του Jean-Georges Noverre 

Το έργο του είχε ισχυρή επίδραση στην ιδεολογία του μπαλέτου και τα κείμενά του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα. Το όνομά του είναι από τα πιο συχνά αναφερόμενα στη λογοτεχνία του χορού. Πολλές από τις θεωρίες του έχουν εφαρμοστεί στις τάξεις χορού και παραμένουν και σήμερα κομμάτι της σύγχρονης αντίληψης για το χορό. Για παράδειγμα, η άποψή του ότι ένας δάσκαλος πρέπει να ενθαρρύνει τους μαθητές του να ωφελούνται από το προσωπικό τους ταλέντο παρά να μιμούνται το δάσκαλο ή το στυλ του διάσημου χορευτή που θαυμάζουν, είναι επικρατούσα ιδεολογία και σήμερα. Ο Noverre έχει δεχθεί και αρκετή κριτική, όμως οι θεωρίες του έχουν επιβιώσει πολύ περισσότερο από τα ίδια του τα μπαλέτα που δεν έχουν αναπαραχθεί για τουλάχιστον 2 αιώνες.

Φέτος, τα μηνύματα των καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν, είναι γεμάτα προβληματισμό και ευαισθητοποίηση για τους πολέμους που βασανίζουν την ανθρωπότητα, την προσφυγιά και την εξαθλίωση λαών... Μπορείτε να τα διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της παγκόσμιας ημέρας χορού: 

https://www.international-dance-day.org

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, ακολουθεί ελεύθερη μετάφραση μέρους του φετινού μηνύματος για την Ημέρα, της Georgette Gebara, χορεύτριας, χορογράφου, χοροδιδάσκαλου, και ιδρυτή του  “École Libanaise de Ballet”, με καταγωγή από το Λίβανο:

 

"...Το σώμα μας είναι ένας ναός. Μέσα σε αυτό ξεκινάει η ζωή, μέσα σε αυτό βρίσκεται η ψυχή, βρίσκεται η καρδιά, αυτός ο μυς που είναι η αντλία της αγάπης. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται ο εγκέφαλος, το μυαλό μας και η δύναμη της σκέψης, μέσα εκεί το καλό και το κακό παλεύουν στα βάθη του. Το σώμα φέρνει την κίνηση, την ουσία της ζωής, στην πιο μεγαλειώδη μορφή της έκφρασης: τον ΧΟΡΟ... Πράγματι, είτε καθόμαστε στο πάτωμα, κρατιόμαστε από μία μπάρα, πετάμε στον αέρα, χτυπάμε τις μπότες μας σε κάποια βουνοκορφή, είτε χορεύουμε κουνώντας τους γοφούς μας σε ένα club, η κοινή αυτή γλώσσα μας δένει!  Ο χορός δεν είναι μόνο έκφραση συναισθημάτων, γιορτή ή απλά διασκέδαση. Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ που δηλώνει πιο εύγλωτα από κάθε άλλη ομιλούμενη γλώσσα ότι είμαστε… ΕΝΑ"

 

Συντάκτης / Μετάφραση:

Εύα Καλαβρή

Καθηγήτρια Χορού I.S.T.D

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS