Λεωνίδας Ντε Πιαν – Ο μπαλαρίνος
0 753 Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Ιστορία του μπαλέτου Το μπαλέτο στην Ελλάδα

Λεωνίδας Ντε Πιαν – Ο μπαλαρίνος

Σήμερα, το ημερολόγιο της Μπαλαρίνας τιμάει τον αξέχαστο δάσκαλο, χορογράφο,  ενδυματολόγο, σκηνογράφο και συγγραφέα Λεωνίδα Ντε Πιαν, που πρόσφερε πολλά στο ελληνικό μπαλέτο.

Ιταλικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και έκανε τα πρώτα του μαθήματα χορού στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα (1945). Έγινε δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου όπου σπούδασε με τις Ταμάρα Καρσάβινα και Βέρα Βόλκοβα και αποφοίτησε ως αριστούχος (1947-49). Συνέχισε σπουδές στο Παρίσι και το 1950 ξεκίνησε η λαμπρή διεθνής του σταδιοδρομία. Επί 20 χρόνια χόρεψε και χορογράφησε στo Μεγάλο Μπαλέτο του Μαρκήσιου ντε Κουέβας (1950-55), στο American Ballet Theatre (1955-59), στα Μπαλέτα του Ζαν Μπαμπιλέ και στα Μπαλέτα της Γαλλίας (1959-61). Εμφανίστηκε σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Χόρεψε όλο το κλασικό ρεπερτόριο αλλά και έργα σύγχρονων χορογράφων και συνεργάστηκε με κορυφαίους χορογράφους.

Την περίοδο 1991-96 χορογράφησε για την ΕΛΣ έξι μπαλέτα: Pas de quatre, Παραλλαγές στο λευκό, Φινάλε, Pas de deux, Δον Κιχώτης, Σεμπάστιαν. Επίσης σχεδίασε κουστούμια για τα μπαλέτα: Ζιζέλ, Ο Κουρσάρος και Η Μπαγιαντέρα. Ίδρυσε το Κέντρο Κλασικού Μπαλέτου και το Μπαλέτο Αθηνών. Επένδυσε στις παραστάσεις για παιδιά. Την περίοδο 1994-1999, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΛΣ, του ΚΘΒΕ και του Δήμου Καλαμάτας, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων και μέλος εξεταστικής επιτροπής του Διεθνούς διαγωνισμού χορού της Βάρνας (Βουλγαρία). Συνέγραψε δύο αυτοβιογραφίες: Εξήντα αυλαίες (εκδ. Ωκεανίδα) και Εμένα κοιτάνε (εκδ. Καστανιώτη). Πέθανε, το 2008, σε ηλικία 80 ετών.

Υπήρξε αεικίνητος δάσκαλος και μίλησε πολύ για το χορό. Πρόθυμα μοιράστηκε την εμπειρία του και τις γνώσεις του με τη νεότερη γενιά χορευτών και δασκάλων και μας κληροδότησε ανεκτίμητα εφόδια: «…Το καλό μάθημα είναι ένα απλό μάθημα, είτε απευθύνεται σε παιδιά είτε σε επαγγελματίες».

Για το μέλλον του χορού στην Ελλάδα εκφραζόταν πάντα με αισιοδοξία, καθώς πίστευε στο πηγαίο χορευτικό, μουσικό και θεατρικό ταλέντο των Ελλήνων!

Εύα Καλαβρή, Καθηγήτρια Χορού I.S.T.D

Πηγή βιογραφικού: http://virtualmuseum.nationalopera.gr/el/eikoniki-ekthesi/prosopa

Συνέντευξη:

 

 

Ντοκιμαντέρ: 

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS