Η συμβολή του Daniel Lommel στην ιστορία του Ελληνικού χορού
0 495 Το μπαλέτο στην Ελλάδα Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Video

Χρόνια πολλά κύριε Lommel!

O Daniel Lommel γεννήθηκε στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου 1943 και είναι Γάλλος-Βέλγος χορευτής, χορογράφος και χοροδιδάσκαλος.

Δραστήριος και αφοσιωμένος καλλιτέχνης, ανήσυχο πνεύμα και λάτρης των τεχνών, από το 1956 ξεκίνησε σπουδές στο σχέδιο και τη ζωγραφική στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιέγης και μαθήματα χορού και θεάτρου, ενώ το 1957 ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Χορού του Βασιλικού Θεάτρου της Λιέγης και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιστορίας της Μουσικής. Υπήρξε μαθητής της Nora Kiss και μετά το 1958 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι όπου έγινε μέλος της Ομάδας Χορού "Μπαλέτα του 20ου αιώνα" του M. Béjart. Παράλληλα συνεργάστηκε, ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης, με διάφορα έντεχνα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά σχήματα συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ Χορού, ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους ως σολίστ της ομάδας του Béjart και το 1971 παρουσίασε την πρώτη του δουλειά ως χορογράφος. Το 1976 ανέλαβε προσωρινά την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ομάδας μαζί με τον R. Denvers, δίδαξε ρεπερτόριο και κλασσικό μπαλέτο στους χορευτές ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με διάφορα Ευρωπαϊκά Θέατρα και με τον Νουρέγιεφ για περιοδείες σε διάφορες πόλεις του κόσμου...

Ως χορευτής χαρακτηρίζεται από κομψή, ανδροπρεπή τεχνική, δραματική ικανότητα και σκανταλιάρικο αυθορμητισμό*.

Επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1980 έπειτα από προτροπή δύο φίλων του, του Φραγκίσκου Βουτσίνου, βαθύφωνου της Λυρικής με διεθνή καριέρα και του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. Η ιδέα ήταν να βοηθήσει την Τέχνη του Χορού στην Ελλάδα διδάσκοντας ένα σεμινάριο… Έπειτα από τη θετική ανταπόκριση του κοινού, ξεκίνησε να δημιουργεί χορευτικά δρώμενα συσπειρώνοντας ταλαντούχους χορευτές ενώ έλαβε μεγάλη υποστήριξη από πολιτικά πρόσωπα και κορυφαίους καλλιτέχνες της Ελλάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα να «κρατήσουν» το ενδιαφέρον του Lommel στη χώρα μας.

Ο ίδιος γνώρισε, θαύμασε και συνεργάστηκε με σπουδαίους ανθρώπους όπως οι Χατζιδάκις, Βολανάκης, Μερκούρη, Διαμαντίδου,  Αγραφιώτου, Ιόλας, Δ. Στράτου, Ρίτσος κ.α. και με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο. Η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε το 1980 στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα (νυν Θέατρο Μελίνα Μερκούρη). Το 1982, με την υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, το ΑΕΝΑΟΝ ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Μέχρι σήμερα, το «Αέναον Χοροθέατρο» προβάλλει τον πολιτισμό μας, έχοντας στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία με τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνεντεύξεις του έχει εκφράσει ενδιαφέρουσες απόψεις για το μέλλον του χορού και των Τεχνών στην Ελλάδα:

«…Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σώσει την Ελλάδα είναι η πολιτιστική της ανάπτυξη, η κουλτούρα της, οι άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και γενικότερα των Τεχνών. Ο πραγματικός καλλιτέχνης δεν προσφέρει τις ιδέες του με την ελπίδα και το σκοπό να κερδίσει κάτι. Αυτό που λείπει σήμερα από τους ανθρώπους είναι ο σεβασμός απέναντι στον εαυτό τους τον ίδιο και η ευγενής και ειλικρινής καλοσύνη που είχαν οι προηγούμενες γενιές…».

Χρόνια πολλά κύριε Lommel και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε στον πολιτισμό μας!

Εύα Καλαβρή,

Καθηγήτρια Χορού I.S.T.D.

Πηγές:

*The Encyclopedia of Dance and Ballet (Art Ebook)

http://www.independent.gr – Χορός: «Η συμβολή του Daniel Lommel στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα»

https://www.culturenow.gr/35-xronia-aenaon-xorotheatro-daniel-lommel-sto-sygxrono-theatro/

Συνέντευξή του Daniel Lommel στο Dancetheater:

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS