Ίγκορ Μουσέγιεφ (Igor Moyseev): ο
0 693 Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Video Το μπαλέτο στην Ελλάδα Ιστορία του μπαλέτου

Igor Moyseev: ο "Βασιλιάς" του λαϊκου χορου

Ο πραγματικός "Βασιλιάς" των φολκλορικών χορών όλου σχεδόν του πλανήτη, άνθρωπος του οποίου η χορευτική καριέρα διήρκησε για πάνω από 80 χρόνια , αφού ακόμα και όταν συμπλήρωσε τα 100 έδειχνε μόνος του κινήσεις στους χορευτές του... Με ιδιαίτερη χαρά τον τιμάμε σήμερα στο Ημερολόγιο μας. Δεν ήταν Έλληνας, αλλά ασχολήθηκε πολύ με τους Ελληνικούς λαϊκούς χορούς και συνέβαλε στην παγκόσμια διάδοσή τους.

Ο Igor Aleksandrovich Moiseyev γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1906 στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ήταν Ρώσος χορευτής, χορογράφος και ιδρυτής του Κρατικού Ακαδημαϊκού Συγκροτήματος Λαϊκού Χορού της ΕΣΣΔ, το νυν Moiseyev Dance Company.

Παρακολούθησε το πρώτο του μάθημα μπαλέτου στα 13 του χρόνια, όταν ο πατέρας του θεώρησε ότι ο χορός θα βοηθούσε το αδύναμο αγόρι να δυναμώσει και να ισιώσει την πλάτη του, (αλλά και να τον κρατήσει μακριά από το εγκληματικό περιβάλλον, τα πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση). Πολύ σύντομα, η δασκάλα του, Vera Mosolova, τον πρότεινε στο Bolshoi Ballet School της Μόσχας, όπου φοίτησε ως το 1924 με καθηγητή τον Alexander Gorsky. Χόρεψε και χορογράφησε για τα Bolshoi ως το 1939 παρόλο που από νωρίς στην καριέρα του είχε διαπιστώσει την έλλειψη δημιουργικότητας μέσα στην Εταιρεία και μάλιστα είχε οργανώσει και σχετική διαμαρτυρία.  Επέστρεψε το 1954 για να χορογραφήσει την πρώτη εκδοχή του “Spartakus” για τα Bolshoi.

Πάντα τον ενδιέφεραν οι λαϊκοί και παραδοσιακοί χοροί και στα ταξίδια του κατέγραφε μουσικές, χορούς και έθιμα διαφόρων λαών τα οποία μελετούσε. Το 1936 διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος χορογραφίας του νεοσυσταθέντος Θεάτρου Λαϊκής Τέχνης στη Μόσχα. Μετά από τη διοργάνωση ενός εθνικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, το 1937 ίδρυσε το Κρατικό Ακαδημαϊκό Συγκρότημα Λαϊκού Χορού, στο οποίο συμμετείχαν 35 χορευτές, κυρίως ερασιτέχνες, με πρόγραμμα λαϊκών χορών των 11 δημοκρατιών που σχημάτιζαν τότε την ΕΣΣΔ. Σταδιακά, το Συγκρότημα αναπτύχθηκε σε μια Εταιρεία των 100 και πάνω επαγγελματιών χορευτών, απόφοιτων των μεγαλύτερων Ακαδημιών Μπαλέτου. Για εκείνους όμως, οι σπουδές μόλις ξεκινούσαν, πάλι από την αρχή. Ο Moiseyev ήταν πολύ απαιτητικός καθηγητής που διεκδικούσε μαθηματική ακρίβεια σε κάθε κίνηση. Ήταν τόσο θαυμάσιο το αποτέλεσμα που κατάφερε να κρατηθεί επικεφαλής του Συγκροτήματος, χωρίς ο ίδιος να είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, κατά τις εποχές του Στάλιν, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την εξουσία όλων των επόμενων Σοβιετικών ηγετών. Το Συγκρότημα Moiseyev έμεινε ζωντανό και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνέχιζε τις περιοδείες του, σε όλον τον κόσμο.

 

 

Η χορογραφίες του Moiseyev περιέχουν διαδοχικά γεωμετρικά μοτίβα, που εκτελούνται με απίστευτη ακρίβεια. Σε κάθε έργο του συνδυάζει την αυθεντικότητα του κάθε λαϊκού χορού με τη θεατρικότητα. Χαρακτηριστικά των έργων του είναι τα χρώματα, το εορταστικό πνεύμα, η αισιοδοξία για τη ζωή ενώ ο θεατής απολαμβάνει τεχνικά άψογα ακροβατικά άλματα και αξιοζήλευτες στροφές.  

Συνήθης πρακτική του ήταν η αναδημιουργία σε δικές του χορογραφίες παραδοσιακών ή ακόμη και μοντέρνων χορών από τις χώρες τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί το συγκρότημά του, ως ένας φόρος τιμής προς τη χώρα της φιλοξενίας τους. Για την Ελλάδα, χορογράφησε το περίφημο «Συρτάκι» του Ζορμπά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και, μέχρι σήμερα, αποτελεί μέρος του βασικού προγράμματος του Συγκροτήματος. Χάρη στον Moiseyev, η λέξη "συρτάκι" και ο ρυθμός του είναι γνωστός σε κάθε γωνιά της Ρωσίας αλλά και του κόσμου. Με μεγάλη χαρά σας το παρουσιάζουμε:

 

 

Σχεδόν κάθε χρόνο, στα πλαίσια των περιοδειών του, το Συγκρότημα Moiseyev επισκέπτεται και την Ελλάδα και το θέαμα μένει πάντα… αξέχαστο. Αξίζει να το δούμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το μπαλέτο.

 

 

Τατιάνα Γκορόντναγια 

Δημοσιογράφος

Εύα Καλαβρή

Καθηγήτρια χορού I.S.T.D

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες: 

Peoples.ru

Wikipedia

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS