Εύα Πάλμερ Σικελιανού: η Δελφική Ιδέα
0 1268 Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Ιστορία του μπαλέτου Το μπαλέτο στην Ελλάδα

Εύα Πάλμερ Σικελιανού: η Δελφική Ιδέα

Σαν σήμερα, 9 Ιανουαρίου, το 1874, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία του Ελληνικού χορού. Αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της για να υπηρετήσει τη Δελφική Ιδέα του ποιητή και συζύγου της Άγγελου Σικελιανού.

Ο πατέρας της, πολύ πλούσιος και σπουδαίος άνθρωπος για την εποχή του, πίστευε στο ελεύθερο πνεύμα και συγκέντρωνε στο σπίτι του τα πιο φωτισμένα μυαλά της εποχής του από κάθε θρησκεία και εθνικότητα. Έτσι η κόρη του, μεγάλωσε ανάμεσα σε συγγραφείς και καλλιτέχνες, σπούδασε αρχαία Ελληνικά και μουσική ενώ αργότερα ταξίδεψε στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, γνώρισε τον ηθοποιό Ρεϊμόντ Ντάνκαν, αδερφό της περίφημης χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν. Τα δύο αδέρφια λάτρευαν την Ελλάδα και ο Ρεϊμόντ είχε παντρευτεί την Ελληνίδα Πηνελόπη Σικελιανού, αδερφή του μεγάλου μας ποιητή. Η Πηνελόπη έγινε φίλη με την Εύα Πάλμερ και μάλιστα μοιράζονταν το ίδιο ενδιαφέρον για τα χειροποίητα παραδοσιακά υφάσματα. Θέλοντας να αναπαραγάγουν την ποιότητα των αυθεντικών αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων, μαζί κατασκεύασαν έναν αργαλειό. Έτσι, η Πάλμερ σιγά σιγά εγκατέλειψε την ενδυμασία της εποχής της και φορούσε χειροποίητα ρούχα και δερμάτινα σανδάλια που έφτιαχνε η ίδια. Το 1906, η Εύα ήρθε με τους Ντάνκαν στην Ελλάδα και γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό με τον οποίο παντρεύτηκε το 1907.

Στην Ελλάδα, η Εύα Πάλμερ αγάπησε τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τα δημοτικά τραγούδια. Σπούδασε βυζαντινή μουσική για 5 χρόνια κοντά στον καθηγητή Κωνσταντίνο Ψάχο.

 

 

Το 1924, ο Σικελιανός ανήγγειλε στη γυναίκα του τα σχέδιά του για την αναβίωση των Δελφικών Εορτών, εκδηλώσεων τέχνης, θεάτρου και μουσικής, και εκείνη γίνεται χορηγός και κινητήριος δύναμή του. Αφοσιώθηκε στη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας και εργάστηκε ακούραστα για 3 χρόνια αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία και διδασκαλία του Χορού, τη σχεδίαση και ύφανση των κοστουμιών, συνεργαζόμενη με αξιόλογους καλλιτέχνες για τα υπόλοιπα στοιχεία. Τον Μάιο του 1927, ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, παρουσιάστηκε στις πρώτες Δελφικές Εορτές, με κορυφαία του Χορού την Κούλα Πράτσικα, η οποία αργότερα θα γίνει η διασημότερη προσωπικότητα του χορού στην Ελλάδα, σπουδαία χορογράφος και χοροδιδάσκαλος που ίδρυσε την πρώτη σχολή χορού στη χώρα μας.

Η Εύα Πάλμερ κατά την προετοιμασία του Χορού, δίδαξε συστηματικά τις κοπέλες κινησιολογία, έχοντας ως πρότυπο τη βυζαντινή μουσική και τις εικόνες στις αρχαίες αγγειογραφίες, χαρίζοντας έτσι στην κίνησή τους ένα αρχαΐζον ύφος.

 

 

Το 1930 έγιναν και οι δεύτερες Δελφικές Εορτές, πάντα με την πολύτιμη συνδρομή της Πάλμερ, όπου παρουσιάστηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου. Αμέσως μετά, χρέη και οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησαν οι Δελφικές Εορτές, ανάγκασαν την Πάλμερ να επιστρέψει στην Αμερική όπου εργάστηκε ως χορογράφος, σκηνοθέτης και δασκάλα θεάτρου και αρχαίας τραγωδίας. Στο τελευταίο της ταξίδι στην Ελλάδα το 1952, απεβίωσε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς παρακολουθούσε παράσταση στους Δελφούς.

Η τεράστια ψυχική ακτινοβολία της Εύας Πάλμερ Σικελιανού σφράγισε όλους όσους είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά της. Η ίδια και ο Σικελιανός πίστευαν ότι μέσα από τη Δελφική Ιδέα και τις Τέχνες αυτές οι άνθρωποι θα οδηγούνταν προς την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση.

Διαβάστε και δείτε επίσης:

Η χορογραφία στο αρχαίο δράμα: Η προσφορά της Εύας Palmer-Σικελιανού (PDF)

 

 

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS