Η Ραλλού Μάνου: Ελληνίδα κορυφαία χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού
0 2623 Το μπαλέτο στην Ελλάδα Ημερολόγιο της μπαλαρίνας Ιστορία του μπαλέτου

Η Ραλλού Μάνου: η Ελληνικότητα είναι "κάτι που έχεις στο αίμα σου"

 

Τη Ραλλού Μάνου (1915-1988) σήμερα, οι περισσότεροι νέοι που ασχολούνται με το χορό, τη γνωρίζουν μέσα από την ομώνυμη Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού που εδρεύει στην Αθήνα. Η Σχολή ιδρύθηκε σαν σήμερα (7 Ιανουαρίου) με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.  

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι μία αφορμή να μάθουμε κάποια πράγματα για τη Ραλλού Μάνου και να τιμήσουμε το όραμα και την προσφορά μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνικού Χορού.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Ραλλού Μάνου, υπήρξε για την Ελλάδα κινητήρια δύναμη χορευτικής άνθησης και δημιουργίας. Ονειρεύτηκε το ελληνικό χορόδραμα στο οποίο ο χορός θα είχε σύγχρονες και παραδοσιακές εκφράσεις μαζί. Αυτό το όνειρο την έφερε κοντά σε σημαντικούς δημιουργούς από πολλούς χώρους των γραμμάτων και των τεχνών και υπήρξε εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα.

 

Οι γονείς της ήταν για τη Ραλλού οι άνθρωποι που της εμφύσησαν την αγάπη, την υπερηφάνεια και τη θέληση προσφοράς για τον τόπο της.

 Η Ραλλού Μάνου αποφοίτησε από τη Σχολή της Κούλας Πράτσικα και έπειτα με κρατική υποτροφία συνέχισε τις σπουδές της στο χορό σε Παρίσι και Μόναχο. Επέστρεψε για λίγο στην Ελλάδα και δίδαξε στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής της Πράτσικα, ενώ ξαναέφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε τη Martha Graham. Επηρεασμένη από την τεχνική της Graham και σε συνδυασμό με την αγάπη της για το μπαλέτο, το θέατρο και την ελληνική παράδοση, αναζήτησε τρόπους να εκφράσει τις ιδέες της επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

 

Ίδρυσε ερασιτεχνική σχολή χορού, έπειτα επαγγελματική και χορογράφησε για αρκετά χρόνια το «Χορό» του Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου. Το 1951 προχώρησε στην ίδρυση του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Ελληνικό Χορόδραμα» μαζί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, με σκοπό τη δημιουργία και εξέλιξη της ελληνικής χορευτικής τέχνης.

Σε συνεργασία με πολύ σημαντικούς ζωγράφους, μουσικοσυνθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και χορογράφους, ανέβασαν ολοκληρωμένα χοροδράματα (Μορφές μιας γυναίκας, Φθινοπωρινή γη, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Το καταραμένο φίδι, Ερωφίλη, Μήδεια, Μαρσύας, Ελληνική Αποκριά, Ερημιά, κ.α.). Το «Ελληνικό Χορόδραμα», για περισσότερα από 30 χρόνια, υπήρξε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη χώρα μας και την ταξίδεψε και στο εξωτερικό.

 

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καλλιτεχνικής της πορείας, η Ραλλού Μάνου ήταν εκείνη που παρουσίασε για πρώτη φορά Ελληνικούς δημοτικούς χορούς στο φεστιβάλ του Αμβούργου το 1938, ενώ χορογράφησε και για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στους περιβόητους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη. Βραβεύτηκε πολλές φορές από το Ελληνικό Κράτος για το έργο της και την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Η Σχολή:

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» της εταιρ. «Μωραγέμου και Σία Ο.Ε.»

Ιωάννου Μεταξά 4 – 173 43,  Άγιος Δημήτριος,  τηλ. 210 7620024

Αποφάσεις ΥΠΠΟ αριθμ. 50039/7.1.94 (ΦΕΚ 58/Β/28.1.94) και 27985/11.9.2001 (ΦΕΚ 1252/Β/27.09.01), Βεβαίωση Περιφέρειας Αττικής αριθμ. 27959/10.2.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡΜ7Λ7-1ΧΥ)   

 

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

Καθημερινή

Wikipedia

 

Ντοκιμαντέρ:

 

 

Περισσότερα

Σχόλια (0)

προσθέστε σχόλιο

Newsletter

Κάνε εγγραφή τώρα και ενημερώσου για ότι νέο ανεβαίνει!

Εμείς στο Instagram

@pointe.gr

Εμεις στο Facebook

SHOW ALL NEWS